SIGNE LÆGSGAARD

KAMPEN OM VANDET

Der lød hammerslag mellem fyrretræer en sen februaraften i Grünheide. Skjult af mørket listede Robin, Tortuga og 100 andre aktivister rundt i skoven og byggede deres nye hjem i træerne. Der var brug for mange hænder, for det måtte ikke være muligt at rive træhusene ned, når solen stod op.

Den nat blev grunden for deres aktion ”Tesla Stoppen” (Stop Tesla) lagt, og nu har de besat skoven i over en måned. For den er fældningstruet af ingen andre end Elon Musk.

I 2022 slog Musk dørene op til sin såkaldte Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg. Fabrikken har kapacitet til at producere 500.000 biler om året af modellen Tesla Y – i 2023 den bedst sælgende bil i verden.

Nu vil Musk udvide fabrikken og fordoble produktionstallene. Derfor må de 100 hektar skov, der grænser op til fabrikken, fældes. Medmindre nogen sætter en stopper for det.

Klimaaktivister i protest mod elbiler. Det lyder en anelse selvmodsigende, gør det ikke?

Ikke hvis man spørger aktivisterne, der kalder sig selv en ”vandbesættelse”. Det handler nemlig ikke kun om at beskytte træerne - men i særdeleshed om grundvandet,  der ligger gemt under dem. 
Læs hele historien her.

Ved første øjekast synes vand ikke at være en mangelvare i Grünheide, hvor floderne Spree og Löcknitz bugter sig igennem det grønne landskab. Men Brandenburg er den delstat i Tyskland, hvor der falder mindst nedbør. Området er faktisk så tørt, at vand må rationeres. Borgere i regionen må højst bruge 105 liter om dagen. Derfor bliver grundvandet særligt beskyttet, og der er indført strenge regler for, at der ikke må bygges industri i nærheden af drikkevandsbeskyttelsesområder.

Men disse regler gælder tilsyneladende ikke for Tesla, for Gigafactory Berlin-Brandenburg ligger delvis i et drikkevandsbeskyttelsesområde.

Så hvad vil der ske, hvis Tesla forurener vandet ved en ulykke? Eller hvis brøndene i området simpelthen løber tør, fordi industrien bruger for meget grundvand? Det er, hvad beboere og grundvandseksperter har været bekymrede for, siden Elon Musk første gang satte sin fod i Grünheide.

Robin (de/dem), der var med til at planlægge besættelsen helt fra start, er her fordi de er frustreret over manglende politisk klimahandling:

"Jeg er her, fordi jeg ikke kan forlige mig med ikke at gøre noget. Man løber panden mod en mur, når man prøver at løse klimakrisen politisk. Så for mig føles det her som den sidste udvej. Det eneste, jeg kan gøre, er at sætte min fysiske krop imellem skoven og de virksomheder, der vil fælde den.”

En konkret løsning på en afgrænset problemstilling. Men ifølge aktivisterne rækker problemet med Tesla også langt ud over Grünheides og Tysklands grænser.

”Rene elbiler er en beskidt løgn”, er et motto der går igen, når de forklarer deres modstand mod Tesla. Produktionen af batterier til elbiler har nemlig store konsekvenser for miljøet i de dele af verden, hvor råstofferne nikkel, kobolt og litium udvindes. I øvrigt er arbejdsforholdene i minerne flere steder blevet kaldt moderne slaveri.

En stor del af lokalbefolkningen støtter op om klimaaktivisternes besættelse af skoven, for de er vant til, at deres egen modstand ikke bliver hørt. I februar 2024 blev der afholdt en beboerundersøgelse vedrørende udvidelsen af fabrikken, hvor de 9246 lokale i kommunen Grünheide kunne stemme for eller imod. Her stemte 62% imod. Alligevel er der ingen garanti for, at udvidelsen bliver bremset. 

Allerede i august 2021, før åbningen af fabrikken, gjorde en journalist Elon Musk opmærksom på de lokales bekymringer. Hertil slog multimilliardæren en overlegen latter op og svarede:

"Den her region har så meget vand. Se dig omkring. Virker det som en ørken? Det er latterligt."

Hos vandbesættelsen har man ikke meget til overs for Elon Musks ubekymrede mine. På et kæmpestort banner spændt op mellem fyrretræer ved indgangen til deres lejr har aktivisterne skrevet:

”Ingen cops. Ingen nazis. Ingen Elon. Velkommen til Utopia Gigafactory.”

Tortuga, som til daglig læser jura, mener, at der helt må gøres op med den herskende kapitalistiske tankegang om, at ’vi er nødt til at sørge for, at økonomien vokser, så vi ikke risikerer vores rigdom’.

”Jeg tror, at denne logik reproduceres med elbiler, og på den måde gør vi det, som vi altid har gjort: Udnytter befolkningen i det globale syd for at bevare vores livsstil i det globale nord. Men vi må indse, at vi i stedet er nødt til at producere mindre og dermed finde retfærdige løsninger på klimaforandringerne.”

Selvom aktivisterne for en stund bor i deres egen utopi, er de godt klar over, at et totalt opgør med kapitalisme nok ikke ligger i kortene for Tyskland eller resten af verden. Derfor mener de, at en realistisk og retfærdig løsning er at gøre offentlig transport tilgængelig for alle, og dermed mindske behovet for privatbilisme. 

Besættelsen er en lovlig offentlig forsamling, men hver dag afgrænser politibetjente aktivisternes område med tape: hertil og ikke længere. Desuden tæller de træhusene. Overstiger tallet 15, eller overskrider aktivisterne andre regler gældende for den offentlige forsamling, kan politiet få beføjelser til at fjerne aktivisterne med magt. Noget, som Robin mentalt og praktisk har forberedt sig på hver dag, siden de kom.

"Mit håb er, at vi på et tidspunkt kan tage af sted af egen fri vilje og vide, at skoven ikke vil blive fældet, og at grundvandet vil være beskyttet. At vi selv kan rive alle vores træhuse ned og sige farvel til dette sted. Men det, jeg tror, der kommer til at ske, er, at vi bliver fjernet på et tidspunkt, og at skoven bliver fældet.”

Besættelsen betragtes som en offentlig forsamling indtil 20. maj, og aktivisterne kan føle sig sikre på at blive indtil da. Imidlertid arbejder de dag og nat på at blive så svære at fjerne som muligt. Hvis de skal forlade området, bliver det ikke uden kamp.

Using Format