SIGNE LÆGSGAARD

PÅ LÅNT TID

I familien Albalhaas hjem i Aabenraa er gardinerne er trukket for, men formiddagssolen trænger ind igennem små sprækker. I stuen bor en gul kanariefugl i et bur. Engang var der tre, og de sang hver morgen om kap med familiens yngste medlem, Israa. Siden de to andre kanariefugle døde, er også den gules stemme forstummet.

Israa Raai Albalha kom til Aabenraa, da hun var 12 år gammel. Få år forinden flygtede hun med sin familie fra Syrien og det regime, der tilbageholdt og torturerede hendes far, Mohamad. Han mistede to fingre på højre hånd og har stadig smerter som følge af, hvad han blev udsat for. Familien fik beskyttelse i Danmark, langt fra krig og trusler. Men forrige år fik de inddraget deres opholdstilladelse med en besked om, at Damaskus igen er sikkert. De og flere hundrede andre syrere mærker krigstraumerne krybe nærmere, mens Danmark langsomt skubber dem fra sig. 

Læs hele historien her.

Familien Albalhaas sag om opholdstilladelse er blevet genoptaget, men de hører sjældent nyt. De ved ikke, hvornår de får svar på, om de får lov til at blive i Danmark. Når Israa ikke har travlt med at kæmpe deres sag på sociale medier, koncentrerer hun sig om gymnasiet og den fremtid, hun ønsker at skabe i Danmark. Hos forældrene ser hun stuen lukke sig omkring dem. Deres usikre fremtid har fået dem til at isolere sig fra omverdenen. »Vi troede, at vi kunne glemme alt det, der skete i Syrien, da vi kom i sikkerhed i Danmark. Men vi føler os ikke sikre«.

En morgen synger kanariefuglen et par hæse toner. Forsigtigt, prøvende. Israas ansigt lyser op. Over kaffen fortæller hun om sit 12-tal i samfundsfag. Om maleriet over fugleburet, som er det første, hun har malet. Om sine drømme for fremtiden. Hendes forældre gør morgenmaden klar i køkkenet. Lige nu drømmer de ikke om noget. De venter bare. 

Udlændingestyrelsen udgav i februar 2019 en landerapport, hvori det vurderedes, at der generelt er en forbedring af forholdene i de regeringskontrollerede områder i Syrien, herunder Damaskus og Rif Damaskus. Med udgangspunkt i rapporten begyndte Udlændingestyrelsen at inddrage de midlertidige opholdstilladelser, som mange syriske flygtninge fik, da de kom til Danmark.

Midlertidige opholdstilladelser indebærer, at flygtninge får tildelt opholdstilladelse i Danmark på baggrund af en generelt usikker situation i hjemlandet, fx krig eller risiko for vilkårlige overgreb på civile. Sker der en forbedring af de generelle forhold i hjemlandet, kan flygtninge få inddraget deres opholdstilladelse – også selvom forholdene i hjemlandet fortsat er ustabile.

Danmark er det eneste europæiske land ud over Ungarn, der inddrager syriske flygtninges opholdstilladelser. 

Siden juni 2019 har Udlændingestyrelsen inddraget eller nægtet at forlænge 716 syreres opholdstilladelser. Af de 356 sager, der derefter er blevet afgjort i Flygtningenævnet, er 179 blevet omgjort. Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet (pr. 30.04.2022) og Flygtningenævnet (pr. 30.05.2022)

Using Format